A tökéletes micro-influencer megtalálásának legfontosabb lépései

Napjainkban a szóbeszéd már online terjed, érthető tehát, hogy a cégek is egyre többet áldoznak influencer marketingre.
Kapcsolódó kép

A tökéletes influencert nehéz megtalálni, időt és keresgélést igényel, ezért legtöbbször azt választják ki, akire a legtöbben emlékeznek az ügynökségből egy-egy brainstorming után. Emiatt lehet olyan érzésünk, hogy minden terméket ugyanaz az a pár ember hirdet körülöttünk: szerdánként zsírégető kiegészítőket, péntekenként pedig elektromos autókat.

A tapasztaltabb hirdetők már sok lépéssel előrébb járnak. A piac legújabb stratégiája az ún. „micro-influencerek” irányába fordít nagyobb figyelmet, tíz- és harmincezer követővel rendelkező közösségi felhasználók felé. Az influencerek ezen rétege a közelmúltban nyerte el a marketing-szakemberek figyelmét.

A micro-influencerek alapvetően három okból váltak népszerűvé:

  • Közönségük arányaiban sokkal nagyobb aktivitást mutat.
  • A felhasználók könnyebben megbíznak bennük, mint a hírességekben.
  • Könnyebben megfizethetők a kisebb brandek számára.

Képzeljük el az ideális micro-influencerünket
Mielőtt keresni kezdjük, határozzuk meg, milyen karaktert keresünk, ehhez leginkább kreativitásra van szükség. Ha például sportitalt értékesítünk sportolóknak, akkor az ideális micro-influencerünk olyan atléta, aki 10-100ezer követővel rendelkezik az Instagramon, vagy a Facebookon.
Könnyen találhatnánk olyan sztárt, akinek ennél sokkal nagyobb rajongótábora van, de az ilyenek egyrészt valószínűleg már számos másik brandet népszerüsítenek, másrészt nagyrészük nem feltétlenül sportoló, ilyen módon nem is tart igényt a termékünkre. A kevésbé híres sportolók követői közt sokkal több olyan személyt találunk, akik példaképet, mintát látnak karakterünkben, és ilyen módon nekünk is potenciális vásárlóinkká válhatnak.

Megfelelő hashtagek
Keressünk olyan hashtageket, melyeket micro-influencereink is szívesen használnak postjaikban. Ha egy influencer nem használ hashtageket, az olyan, mintha nem ismerné az influencer abc-t. Az ilyeneknek valószínűleg sem követőik gyarapítása nem cél, sem termékeink népszerűsítése. Ha találtunk már pár lehetséges influencert, vizsgáljuk meg, milyen hashtageket használnak közösségi profiljaikon, postjaikban. Elég akár egyet kiválasztanunk, hogy a megfelelő eszközzel kiszűrhessük azokat a továbbiakat, melyeket leggyakrabban használnak mellette. (mediatoolkit.com)

Szűrjünk és rendezzünk elérés szerint
Logikus, hogy ha nemzetközi méretű célközönséggel tervezünk, bármely országból kereshetünk influencert, ha azonban csak helyieknek szánjuk termékünket, helyi influencerre lesz szükség. Ha megtaláltuk a legmegfelelőbb hashtaget, akkor a használóikból készült listát tetszőleges szempontok szerint rendezhetjük, például adott közösségi hálón produkált eléréssel szerint.


Elemezzük a számokat
Összegyűjthetjük és exportálhatjuk az aktivitási adatokat, melyekből könnyen kiderülhet, hogy ha a 10ezer követővel rendelkező influencerünk postjára 1000like érkezett, az 10%-os aktivitási arány, míg egy egymillió követővel rendelkező influencer postja esetén a hasonló like-szám, csak 1%.

Ellenőrizzük a követőket
A fake profilok sajnos az influencerek követő közt is jelen vannak és jelentősen befolyásolhatják az eredményeket. Leginkább a postjaikon történő aktivitás hiánya árulkodhat róluk. Használhatunk külön a célra fejlesztett fake profil szűrő alkalmazást is, a lényeg, hogy micro-influencerünk követői közt a 15% semmiképp ne haladják meg a hamis profilok.

Képtalálat a következőre: „search for yourself”

-Keressünk magunkra
Könnyen előfordulhat, hogy már korábban olyan emberek tettek említést termékeinkről, akikkel mi is szívesen működnénk együtt, és akik micro-influencerként is megfelelők lennének. A micro-influencerekben rejlő lehetőségek ötlete annyira új még, hogy egyáltalán nem késő beszállni, és legtöbb esetben megéri.

 

(Forr: https://goo.gl/jbRUYd )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s