Ki téveszt meg jobban?

20161208115209-9507Inflexiós ponthoz érkezett az emberek és a gépek közti kommunikáció. Hamarosan közel lehetetlen lesz eldönteni, ki áll a “vonal” másik végén, hús-vér ember, vagy nagyon ügyesen felkészített AI. Az Amazon ezt a folyamatot igyekszik felgyorsítani az Alexa Prize meghírdetésével, melynek keretében 12 egyetemi csapat kap meg minden szükséges anyagi és eszközbeli támogatást ahhoz, hogy botjaik segítségével tökéletesítsék az illúziót.

Ahogy azt a díj elnevezéséből is sejteni lehet, a fejlesztési platform ebben az esetben az Amazon Echo, élőszóval irányítható intelligens aszisztense, vagyis a versengő csapatoknak olyan chatbotok fejlesztése a feladatuk, ami a szó szoros értelmében beszélgetnek a felhasználóval – lehetőleg minél hitelesebben. Az Alexa lényegében nem más, mint az Echo-ban muzsikáló hangfelismerő szolgáltatáscsomag, ami lehetővé teszi az eszközeinkkel történő intuitívabb kommunikációt.

Az ilyen típusú kommunikáció persze csak annyira intuitív, amennyire azt a mögötte dolgozó mesterséges intelligencia lehetővé teszi, ennek pedig igen sok területen kell magas színvonalon teljesítenie ahhoz, hogy a vele való beszélgetés valóban meggyőző legyen.  Meg kell értenie a természetes/beszélt, azaz a nyelvtani szabályoknak nem száz százalékig megfelelő nyelvet, sőt ki is kell tudnia fejeznie magát azon. Gyűjtenie és érdemben fel kell dolgoznia a beszédben elhangzó információkat, figyelembe kell vennie a kontextust, adott esetekben valamilyen szinten érvelnie is tudni kell, és dinamikusan meg kell terveznie a lehetséges dialógusokat. A pályázók munkája az Amazon reményei szerint jelentős előrelépést jelent majd azon az úton, aminek a végéne egy olyan Amazon Echo vár, amivel nem csupán a villanyt kapcsolhatjuk fel a hálószobában, vagy rendelhetünk online, hanem akár politikáról is elvitatkozhatunk.

A jelenleg is zajló 2016-2017-es kiírás szigorúan “társalkodóbotok” fejlesztésére szól, vagyis az elkészült botoknak meghatározott témákról kell tudniuk elbeszélgetni a felhasználókkal, de ahogy az élőbeszédben, itt is elmehet a társalgás egy teljesen más irányba. A nyertes bot kiválasztása több körben történik majd, az elődöntőben az Amazon szakértői és az Amazon Echo felhasználótábora is részt vesznek majd, a döntőben pedig a továbbjutók egy szakértő zsűri előtt mérhetik össze botjaikat, 2017 novemberében.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s