Debütált a Messenger 2.0

facebook-messenger-f8

Éves fejlesztői konferenciáján mutatta be a Facebook a Messenger 2.0-át, ami nem túl nagy meglepetésre elsősorban a chatbotok gazdáit kényezteti új funkciókkal és lehetőségekkel.Elsőként mindjárt itt a Discover/Felfedezés fül, aminek segítségével a felhasználók könnyebben találhatják meg a számukra érdekes felületeket, tartalmakat, botokat. Egyfajta kategorizált botajánlónak is tekinthető. Ha rendelkezünk már chatbottal, akkor itt az ideje a Discover adatok kitöltésének annak érdekében, hogy minél többen találjanak ránk.

Ugyancsak érdekes újdonságot jelent a Chat kiterjesztések megjelenése, ezek segítségével akár többen is beszélgethetnek ugyanazzal a chatbottal, teljesen új távlatokat nyitva ezzel a lehetséges funkciók területén. Nincs ötletünk? Irány a TriviaBlast, a Spotify vagy a Swelly, ők már sikeresen alkalmaznak hasonló megoldásokat!

Üdv újra parametrikus kódok! Újra, hiszen ezeket már egy éve bevezették, csak kisssé el voltak rejtve. A Messenger 2.0 már az alap Messenger alkalmazás kamerafunkciójába integrálta a kódbeolvasás lehetőségét, na de mire is jók ezek a kódok? Egy étterem például minden egyes asztalához külön kódot rendelhet, melyet beolvasva telefonján már jelentkezik is a vendég minden szavát lelkesen figyelő virtuális pincér.

Habár a botok kapcsán gyakran felmerül az applikációk temetése is, azért ennyire nem kell előrerohanni. A Facebook sem teszi, a Messenger 2.0-ában lényegesen megkönnyíti azok dolgát, akik mindkét platformot használni szeretnék. Míg a Messenger botok a felhasználót PSID (Page Scoped ID), addig a Facebook bejelentkezést használó appok ASID (App Scoped ID) segítségével azonosítják. Ez azt is jelenti, hogy platformonként két adat keletkezik ugyanarról a felhasználóról, a Messenger 2.0-ban azonban lehetőség nyílik ezek összekapcsolására is.

M vagyok, segíthetek? A botok kapcsán eddig talán épp a proaktivitás hiányzott a legjobban, az M névre hallgató Messenger asszisztens azonban ezt az akadályt is igyekszik letörni. Ha úgy érzi, egy adott beszélgetésben segíthet egy külsős chatbot, akkor felajánlja a felhasználóknak a bot meghívását a társalgásba.

Érkezik egyfajta butabot is azoknak, akik egyelőre még nem szánták el magukat saját bot fejlesztésére. Céges profilokba illeszthető megoldásról van szó, ami automatikusan válaszol az alapvető, nyitvatartást vagy épp elérhetőségeket firtató kérdésekre. Ennél többet nem szabad várni tőle, de kezdetnek azért megteszi.

A fentiek mellett számos olyan funkcióval, lehetőséggel bővült még a Messenger, ami elsősorban a fejlesztői oldal munkáját hivatott könnyebbé tenni. Azonban már ennyiből is látszik, hogy a Facebook maximálisan elkötelezte magát a chatbot szféra felé, így akik továbbra is mulandó hóbortként, urambocsá parasztvakításként tekintenek a chatbotra, azoknak ideje újragondolni az álláspontjukat. Nem sok olyan dolog tűnt el még a süllyesztőben, amit a Facebook ennyire komolyan vett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s