Befejezi pályafutását a Vine

fullsizerender-1

Leállítja a Vine-t tulajdonosa, a Twitter. A mobilvideó úttörője alig hat másodperces limitjével elképesztő kreativitásra ösztönözte a felhasználóit a sajátos videómegosztó, s bár időközben a korlátozás végül két perc fölé kúszott, a fennmaradáshoz ez is kevés volt.A Vine piacra lépésekor, 2013 januárjában gyakorlatilag még nem volt olyan, hogy mobilvideó. A YouTube közönségének túlnyomó része még az asztali gépeket részesítette előnyben, a Snapchat még csak egy chatalkalmazás volt, a Facebook videó alig egy hónapja létezett, az Instagram pedig kizárólag az állóképek terepe volt.

Első hallásra sokaknak nem is volt teljesen világos, ugyan milyen elborult elgondolás állt a hat másodperces videók mögött, talán egy bővített mondatra ha elég ennyi idő, aztán a felhasználói kreativitás hamar megvillantotta képességeit, és egyre másra születtek a hirtelen vágásokkal, pörgős ritmussal, villanásnyi, sok magyarázatot nem igénylő gegekkel operáló mini-videók, a vineok. Olyan online sztárok nőttek ki a szolgáltatásból, mint Amanda Cerny, Rudy Mancuso, vagy épp King Bach, lehet fintorogni ugyan az általuk képviselt, gyakran alpári humorra, de a fiatalabb generációk igényét telibe találták.

Azonban ahogy a vetélytársak videófunkciói erőre kaptak, úgy fordult az addig Vine-exkluzív celebek és velük együtt a hirdetők figyelme is az újabb platformok felé. A kaput végül éppen a tulajdonos Twitter saját videószolgáltatása tette be, ami mellett már valóban nem érdemes egy külön videóplatformot üzemeltetni. Búcsúztassuk tehát a szolgáltatást, ami kirúgta az ajtót a mobilvideó előtt az alábbi összeállítással:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s