Kevesen használják jól az emailt

email-button

Az Econsultancy felmérése szerint a vállalatok 74 százaléka a legfontosabb eszközei között tartja számon az emailt, ennek ellenére továbbra rengetegen követnek el olyan alapvető hibákat, melyek könnyedén leiratkozó felhasználókat eredményezhetnek.

Az első legáltalánosabb hiba, mikor a tartalom között elveszik a fő mondanivaló. Ha sikerül rávenni a címzettet, hogy nyissa meg az emailt, az már fél siker, de önmagában nagyon kevés, ha ezután nem sikerül hatékonyan kommunikálni az üzenetet. Nem kellenek a körmondatok, a szóvirágok, csak tisztán a lényeg. A legjobb tesztelési módszer, ha megpróbáljuk összefoglalni a fő mondanivalót szóban, de legfeljebb 15 másodperc alatt. Ha sikerül, akkor lényegében meg is van a leadünk.

Ugyancsak jellemző probléma, mikor nem sikerül betartani a „kevesebb néha több” aranyszabályt. Nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy túl sokat akarunk átadni egyszerre a felhasználónak. Ha csak egynél több üzenetet tartalmaz a levél, már akkor is könnyedén összezavarodik a címzett, hiszen az egyes üzenetek lényegében egymással vetélkednek az olvasó figyelméért, így azonban jó eséllyel egyik sem éri el a kívánt hatást.

A mai „spam-terhes” időkben nem szembeötlő, ám annál nagyobb odafigyelést igénylő kérdés, hogy hogyan biztosítsuk, a levelünk nem akad fenn a címzett spam szűrőjén. Ezt sajnos csak a felhasználó közreműködésével lehet biztosítani, a legjobb megoldás ha az első, a feliratkozást visszaigazoló emailben küldjük el az instrukciókat, hogyan tudja beállítani saját kliensén a szűrőket. Alternatíva lehet, ha a feliratkozó felületen tesszük meg mindezt.

A több címzett nem feltétlenül jelent nagyobb potenciális sikert, sőt. Bevett gyakorlat, hogy a teljes címlistára kerülnek kiküldésre ugyanazok az ajánlatok, ugyanolyan rendszerességgel, ám ez nagyon szerencsétlen hozzáállás, és kifejezetten káros is lehet. Ha egy felhasználó túlságosan gyakran találkozik olyan tartalommal, ami semmilyen módon nem érinti, úgy előbb-utóbb leiratkozik, azaz már azok az üzenetek sem érik el, melyek ténylegesen neki szólnak. A megoldás a feliratkozók szegmentálása. Jó eséllyel nem az email cím az egyetlen adat, amit a felhasználóról tudunk, így ahogy más online kampányban is megszokott, próbáljunk bizonyos jellemzők alapján különféle fogyasztói célcsoportokat kialakítani, és ennek megfelelően állítsunk össze akár többféle stílusú emailt ugyanarra a témára, vagy speciális, csak az adott célcsoportnak releváns üzenetet. Ugyancsak megoldás lehet, ha a szegmentálást már a feliratkozásnál megkezdjük, és kikérdezzük a feliratkozót, milyen témákban érkező ajánlatok érdeklik. Ez ugyan kevésbé rugalmas, de a semminél mindenképpen több. Ez természetesen jóval nagyobb befektetett munkát jelent, ugyanakkor hosszú távon abszolút megéri ezt az extra nyűgöt a nyakunkba venni.

Végül az ötödik leggyakoribb elkövetett hiba, hogy a küldő vállalkozás a kiküldést követően lezártnak tekinti a folyamatot. Végiggondolva abszurd a feltételezés, hogy önmagában egy email elegendő lehet a vásárláshoz, kivéve persze ha az abban szereplő ajánlat csak azonnali konverzió esetén érvényes. Egy szórólaptól sem várjuk, hogy az azt megkapó azonnal rohan az üzletbe és megveszi az azon szereplő árut, de a webshopra első alkalommal érkező látogató sem valószínű hogy rögtön vesz  valamit. Ha megtörtént az email kiküldés, és kellően nagy arányban meg is nyitották, sőt sikerült jelentékeny tömeget az oldalra irányítanunk, az nagyon jó. Innentől kezdve viszont már rajtunk áll, hogyan hozzuk ki a maximális konverziót a látogatókból. Nagyon elterjedt fogyasztói szokás, hogy a kívánt árut a kosárba teszik, de pusztán csak azért, hogy azt később visszatérve már ne kelljen keresgetniük. A vevő ugyanis jó eséllyel fel fog keresni más oldalt is, összeveti az ajánlatunkat másokéval, és ha valóban mi vagyunk a legjobb opció akkor mellettünk fog dönteni, de nem azonnal. Az is előfordulhat, hogy bár nincs alternatívája, időben valami oknál fogva el akarja csúsztatni a vásárlást, de aztán szépen lassan elfeledkezik a dologról, nem tér vissza. Itt jönnek a képbe az automatikus emailek, a fenti két példánál maradva például egy elhagyott kosár esetében pár nappal később küldhetünk emlékeztetőt, vagy annak tartalmából kiindulva megpróbálhatunk más, kapcsolódó termékeket is a vásárló figyelmébe ajánlani.

Az email nem véletlenül az egyik legnépszerűbb digitális marketing eszköz. Megfelelően használva  elképesztő lökést adhat az értékesítésnek, ezzel együtt nagyon fontos, hogy bármelyik másik online kampányeszközhöz hasonlóan folyamatosan monitorozzuk az eredményeket, és a megfelelő következtetéseket levonva időről-időre végezzük el a szükséges módosításokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s