A Pinterest babérjaira tör a Google?

A Pinterest új versenytárssal találhatja szembe magát, méghozzá a Google személyében, amely egy új funkcióval gazdagította keresőmotorját. Segítségével a felhasználók egyszerűen lementhetik a talált képeket egy saját gyűjteménybe, hasonlóan a Pinterest „inspiráló” tartalmaihoz. A Google esetében azonban az új funkciót egyelőre egyedül a mobil felhasználók tudják használni, ráadásul kizárólag az USA-ban.

A képek lementéséhez természetesen be kell jelentkezni a Google-fiókba, melynek köszönhetően a képek több eszközön is elérhetővé válnak.

Ahelyett, hogy a Facebook babérjaira törne – és valószínűleg bele is bukna- a cég, a nemrégiben frissített Google+ is inkább abban érdekelt, hogy segítse a felhasználókat az online közösségek létrehozásában, illetve az azokban való aktív részvételben, és hogy a közösségen belül megkönnyítse a képek, linkek és egyebek megosztását. Más szóval a Google+ inkább olyan közösségi oldalakkal próbál versenyezni, mint a Reddit, vagy a Pinterest.

A Google keresőjén keresztül történő képes gyűjtemények valójában meglehetősen ügyes trükknek tűnnek a felhasználók megmozdítására, ami hosszú távon akár a Google+ Collections (Gyűjtemény) funkciót is kiválthatja.

A most bejelentett, képkeresésen alapuló gyűjtemények jelenleg semmilyen formában nem kötődnek a Google+ Collections-höz, később azonban még lehet, hogy integrálni fogja őket a cég.

google_kepkereso.gif

Az új képkeresési funkció használata meglehetősen egyszerű, a találati eredmények ráadásul tovább szűkíthetők. Például ha „frizurát” keresünk, a képek leírása alapján tovább szűkíthetjük a találatokat „barna”, „szőke”, „rövid”, „modern” és egyéb szavakkal. Ez is emlékeztet a Pinterest irányított keresőjére (Guided Search), ahol a felhasználók speciális filterekkel szűrhetik a kereséseiket, olyanokkal, amelyek relevánsak az eredeti keresési kifejezés szempontjából.

Ha a felhasználó rátalál egy számára releváns képre a Google keresőjében, akkor egyszerűen becsillagozhatja, ezzel elmentve azt saját fiókjába. A becsillagozott képeket ezek után mappákba is rendezheti egy ceruza formájú „edit” ikon segítségével.

A Google egyelőre nem jelezte, hogy mikor akarja ezt a funkciót más piacokon is kiterjeszteni, vagy hogy elérhetővé szeretné-e tenni asztali gépeken is. És bár egyelőre a Google kép-mentési funkciója nem ér fel a Pinterest kibővített, gazdagabb közösségi funkióival – ahol követhetünk is más felhasználókat illetve azok tábláit, felfedezhetünk termékeket mások ajánlásai alapján, sőt, akár vásárolhatunk is pineket – azonban praktikus jellege miatt közkedveltté válhat azok körében, akik egyszerűen csak ötleteket, képeket szeretnének elmenteni maguknak anélkül, hogy azt egy szélesebb online közösséggel is megosztanák.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s