Jó hír az appfejlesztőknek: a Google felturbózta a mobilkereséseket

Újabb szintre emelte a Google az alkalmazások indexelését: nem csak az appok tartalmára terjesztette ki a keresést, de magukat az appokat is megjeleníti már a keresésben.

A vállalkozások alapvető célja korábban az volt, hogy minél több felhasználót juttassanak el a weblapjukra, de legalább ekkora kihívást jelent manapság, hogy a felhasználókat rávegyék alkalmazásuk letöltésre, amihez nem árt az app-indexeléssel is kiemelten foglalkozni, amit idén októbertől már az iOS9 esetében is elérhetővé tett a Google.

Két évvel azután, hogy a Google megkezdte az úgynevezett deep linkek alkalmazását a mobil appok esetében, melyek az alkalmazáson belül mutatnak egy konkrét tartalomra, a cég most újabb szintre lép azzal, hogy még több tartalmat jelenít meg az alkalmazásokból a mobilkeresések során.

A fejlesztők eddig csak akkor tudtak saját iOS vagy Android alkalmazásaikban Google indexelést végrehajtani, ha az az alkalmazás tartalmának megfelelő weboldallal is rendelkezetek. A mostani újításnak köszönhetően a mobilkeresések már olyan eredményeket is mutatnak, amelyek kizárólag az appon belül léteznek, vagyis nem kell, hogy a tartalomnak megfelelő weboldal is létezzen.

Kiváló példa az olyan mobilalkalmazásra, ami rendelkezik megfelelő webes tartalommal is, a Facebook, amely a napokban engedélyezte a Google app indexelést. Ennek segítségével az Androidos felhasználók egy mobilkeresés eredményeként egyből az alkalmazásban tudnak megnyitni indexelt tartalmakat. Ugyanígy az Airbnb, az Instagram és a Pinterest alkalmazásai is Google által indexeltek már.

A kibővített app-indexelésnek köszönhetően azonban olyan alkalmazások tartalma is meg fog ezentúl jelenni a keresési eredmények között, amelyek nem rendelkeznek megfelelő webes tartalommal. Ezzel tehát sokkal könnyebbé vált az alkalmazások tartalmára rákeresni, illetve rátalálni.

Másik fontos újítás az úgynevezett app-streamelés, ami azt jelenti, hogy a felhasználók akkor is használni tudnak egy alkalmazást, ha az nincs a telefonjukra telepítve. Ehhez azonban a Google szerint megfelelő wifi-kapcsolatra lesz szükség.

google_stream

A keresési eredmények között megjelenő alkalmazás melletti Stream gomb megnyomásával könnyen és gyorsan megtalálhatjuk az alkalmazáson belül azt, amit keresünk, ki is próbálhatjuk az appot, ami ha elnyeri tetszésünket, egy gombnyomással akár telepíthetjük is. Ehhez egy új felhő alapú technológiát használ a Google, egyelőre még kísérleti jelleggel – közölte a cég. Ez a lehetőség egyelőre csak az Android 5.0 és Android 6.0 készülékeken érhető el, bizonyos támogatott alkalmazások esetében és kizárólag az USA-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s