Már a Google kereső is mesterséges intelligenciát használ

Az emberek többsége észre sem veszi, mikor a Google frissíti a keresési algoritmusait, márpedig ahhoz, hogy az interneten található több milliárd weboldal – amihez ráadásul percenként 571 új adódik – között szűrni lehessen, a cégnek folyamatosan javítania kell képességeit.

AI

A Bloomberg minap megjelent cikke szerint a Google az elmúlt néhány hónapban mesterséges intelligencián (AI) alapuló rendszert tesztelt, ami segítheti a felhasználók kereséseinek feldolgozását, különösen azokét, amikkel a keresőmotor korábban soha nem találkozott. A másodpercenként lefuttatott, több millió keresés mintegy 15%-a ugyanis teljesen új a Google számára is.

A RankBrain nevet viselő AI-rendszer abban segít, hogy jobban megértsék a kétértelmű kereséseket, mint például azt, hogy „hogy hívják a tápláléklánc tetején álló fogyasztót?”, és ezekre hasznos találati eredményeket tudjon a Google szolgáltatni.

A rendszer úgy működik, hogy az írott nyelvet olyan matematikai egységekbe ágyazza, amit az keresőmotor is képes megérteni. Azt is megtippeli közben, hogy mely szavak és kifejezések hasonlítanak egymáshoz tartalmukban, így le is tudja egyszerűsíteni a kereséseket a Google számára.

A Google vezető kutatója, Greg Corrado szerint a keresőalgoritmusokat alakító több száz tényező közül a RanBrain igen gyorsan a harmadik legfontosabbá vált. A cég keresési mérnökeinek például 70%-os eséllyel sikerül eltalálniuk, hogy néhány kiválasztott oldal közül melyiket fogja a Google keresőmotorja a keresési rangsor elejére tenni, a RankBrain ennél 10 százalékponttal jobb eredményt képes elérni.

A mesterséges intelligenciát a jövőben várhatóan a cégek is előszeretettel használják majd a rendelkezésre álló, rendkívüli mennyiségű adat értelmezésére. A RankBrain-t egy éven keresztül csak cégen belül tesztelték, mielőtt megkezdték annak néhány tucat felhasználó körében történő tesztelését, majd a teljes használatát.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s