Így szerezz hűséges követőket Instagramon – 1. rész

A népszerű, több mint 300 millió felhasználót számláló fotómegosztó oldal használata nem túl bonyolult, azonban valóban elkötelezett, és lelkes követőket szerezni már nem olyan egyszerű. A marketingesek számára ráadásul csak most lesz igazán izgalmas az oldal, hiszen az Instagram hamarosan minden hirdető számára elérhetővé teszi a „Vásárolj most” gombot, amellyel egy kattintással megvásárolhatóvá válik a hirdetett termék. Két részes posztsorozatunkban 10 olyan tippet mutatunk be, amely segíthet a követők számának és elköteleződésének növelésében.

getfollowers

  1. Posztolj következetesen (legalább naponta!)

Egy 2015-ös felmérés alapján, ahol több mint 5000 Instagram profilt vizsgáltak meg, az átlagos felhasználók naponta egyszer posztolnak. Még érdekesebb adat, hogy a legtöbb követővel rendelkező Instagram felhasználók hajlamosak naponta akár 2-3 fotót is feltölteni, amely alapján akár azt is mondhatjuk, hogy a sikeresebb használók gyakrabban posztolnak.

Az Instagram azon kevés közösségi média egyike, amely még nem használ algoritmust arra, hogy eldöntse, ki mit lát, ami egyúttal az is jelenti, hogy a megosztott tartalmat minden követőnk látni fogja. Nem árt persze fejben tartani, hogy az alacsony minőségű megosztások azért lemorzsolódáshoz vezethetnek.

  1. Hashtag-használat: rendszeresen, de helyesen!

A hashtag-ek használata helyes használata szinte sehol máshol nem olyan fontos, mint az Instagram esetében, hiszen ezzel képünket nagy és célzott közönséghez tudjuk eljuttatni.

Az Insta posztonként maximum 30 hashtaget engedélyez, amit a pro felhasználók általában ki is használnak.

A TrackMaven felmérése szerint azokra az Instagram posztokra érkezik a legtöbb aktivitás, amelyek legalább 11 hashtag-et tartalmaznak.

trackmavenHogyan találjunk ki releváns hashtag-eket? A legegyszerűbb megoldás talán az, ha a fotókhoz kapcsolódó legtriviálisabbakra rákeresünk, és a fotónkhoz leginkább hasonló posztoknál megnézzük, hogy ott milyen hashtageket használtak még.

A különféle márkák kampányok futtatására is előszeretettel használnak hashtag-eket. Például az Armani által indított #dressedfor kampányban több mint 2500 fotót töltöttek fel márka-rajongók aznapi öltözékükről, melyekre több mint 9000 komment érkezett.

  1. Kövesd és like-old a hozzád hasonló Instagram profilokat

A hashtagek használata mellett érdemes keresgélni is azok között, hogy hasonló márkákat, felhasználókat találjunk. Az Instagram követők számának növelésére jó taktika lehet a „követés, like, like, like” módszer, amit Austin Allred, a Grasswire alapítója tanácsol egyik útmutatójában. A módszer lényege, hogy néhány releváns hashtag-re rákeresve, az ott megjelenő top képeket kiválasztva követni kezdjük a kép megosztóját, majd a legfrissebb posztjai közül hármat like-olunk.

Ezt a taktikát követve Alllred azt tapasztalat, hogy 25%-os volt a „visszakövetési” arány, vagyis minden negyedik követett személy elkezdte őt követni, akik előszeretettel like-olták a posztjait.

  1. Kérd meg a barátaidat, hogy tageljék magukat, vagy ismerőseiket

Kitűnő módszer lehet az ismertségünk növelésére, ha például egy eseményünket azzal promotáljuk, hogy egy feltöltött képnél megkérjük követőinket, tageljék be rajta azokat az ismerőseiket, akivel szívesen részt vennének azon.

  1. #nofilter – nem biztos, hogy jó döntés

Az Instagram által felajánlott szűrők használata nem csak mókás, de akár magasabb nézettséghez, aktivitáshoz is vezethet. A Yahoo Labs kutatói több millió képet elemeztek, hogy melyiket hányan nézték meg és mennyit komment érkezett rájuk. Arra a megállapításra jutottak, hogy a filtereket használó képeket 21%-kal többen nézik meg, és 45%-kal több komment érkezik rájuk.

Eközben azt is megvizsgálták, hogy melyik filterek működnek leginkább. Ebből kiderült, hogy a magasabb expozíció, a melegebb színek és a nagyobb kontraszt jelentősen megnövelik a nézettség és kommentek számát. Ezzel szemben a színtelítettség növelése negatívan korrelál a nézettséggel.

Az alábbi infografika még több szempontra felhívja a figyelmet azzal kapcsolatban, hogy hogy érdemes kinéznie egy fotónak az Instagramon.

curalate

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s