Mire számíthatunk 2015-ben?

crystal-ball-ljxmtsnc2014 igen látványos változásokat hozott az okostelefonok piacán, melyek közül talán az „okos kiegészítők” középpontba kerülése kapta a legnagyobb visszhangot. Túlzás lenne kijelenteni, hogy mára már minden második szembejövőn visszaköszön egy-egy okosóra, vagy épp szemüveg, de jól mutatják a mobileszközök várható fejlődési irányait, melyekkel nem árt tisztában lenni, legalábbis akkor, ha meg akarunk felelni az egyre gyorsuló ütemben emelkedő ügyfélelvárásoknak. Néhány pontban összeszedtük, mire is számíthatunk ebben az évben:

  1. App Design

Az alkalmazás fejlesztők számára egyre nagyobb kihívást jelent a maradandó, hosszú távú fogyasztói elkötelezettséget biztosító UI / UX fejlesztés. A hardver architektúrák illetve az új technológiai megoldások merőben újszerű megoldásokat eredményezhetnek. Kíváncsian várjuk mik lesznek azok az új irányok, ami mögé beáll majd a piac.

  1. Multiplatform fejlesztői eszközök

Mind a fejlesztők, mind a megrendelők életét jó eséllyel megkönnyíti majd az egyszerre több platformra, több architektúrára egyidejűleg történő fejlesztést lehetővé tévő fejlesztőeszközök további terjedése. Jó pár megoldás már jelenleg is elérhető a piacon, de mivel univerzális csodafegyver nem létezik, így jól meg kell fontolni, melyiket válasszuk.

  1. Okoskiegészítők

Várhatóan 2015 lesz az év, amikor a tavalyi szárnypróbálgatások után a kiegészítők piaca igazi szárnyalásba kezd. Az új okosórák, csuklópántok, szemüvegek nem csupán a telefonok funkcionalitását bővítik ki eddig ismeretlen terepekkel, de alapjában formálhatják át kommunikációs szokásainkat. Terjedésükkel ráadásul elképesztő módon kibővülnek szinte valamennyi terület mobilkommunikációs lehetőségei, a fitness-től az egészségügyön át a divatig.

  1. Megnövelt átjárhatóság

Ezer és egy eszközön keresztül kapcsolódhatunk már ma is a világhálóhoz, a jövőben azonban jelentősen megnövekedik a különféle platformok közti átjárhatóság. Készülékeink egyfajta sajátos mini-Internetet alkotva kapcsolódnak és kommunikálnak egymással, új alkalmazási területeket nyitva, vagy épp újraosztva a klasszikus szerepeket. Gondoljunk csak az okostelefon távirányítóként történő használatára!

  1. Vállalati mobilmenedzsment

Az előrejelzések szerint mintegy duplájára nő 2015-ben a kifejezetten vállalati munkafolyamatokat segíteni hivatott alkalmazások száma, emellett pedig komoly előrelépések várhatók a szinkronizálást, megosztást és adatbiztonságot szolgáló technológiák területén is. Egyszerűbben szólva egyre inkább elhárulnak a magasabb szintű vállalati integráció elé tornyosuló akadályok, a mobileszközök hamarosan teljes jogú, meghatározó tagjaivá válhatnak a vállalkozások információtechnológiai infrastruktúrájának.

  1. Felhő szolgáltatások

2015-ben is folytatódik a felhőszolgáltatások előretörése. Eget rengető újdonsággal ugyan valószínűleg nem fogunk találkozni, így elsőre talán furcsának is hathat jelenléte ezen a listán, azonban a folyamatos fejlődés és egyre nagyobb penetráció is kiválóan jelzi, hogy a mobilpiac egyik legmeghatározóbb tényezője lesz a következő évben is. Sőt, egyes előrejelzések szerint újabb robbanás előtt áll a piac.

  1. Mobilhálózatok

A gyors kommunikáció alapfeltétele a gyors hálózat, és szerencsére ezen a területen sem látszik lassulni a fejlődés, sőt. Elég csak a Wi-Fi szabványok fejlesztésére gondolni, melyek önmagukban jelentős lökést adhatnak a végfelhasználói élmény elérhető szintjének.

  1. A harmadik platform

Kicsit kilóg a sorból az úgynevezett „Harmadik Platform”, hiszen tökéletesen még az iparág sem tudta definiálni, miről is szól. Nagy vonalakban az egyre népszerűbbé váló technológiákat, eljárásokat egyesítő platformokról van szó, elsősorban a különféle big data szolgáltatások, közösségi technológiák és felhőalapú megoldások egyesülését jelenti. Igyekezzünk megbarátkozni a kifejezéssel, 2015-ben minden eddiginél gyakrabban fogunk találkozni vele.

  1. Analitika

A jelenlegi multiplatform és multieszköz környezet igen nehézkessé teszi az átfogó tesztelést, hogy csak egy problémát említsünk. A mobilanalitika azonban egyre inkább kilép a gyerekcipőből, és elsőként lehetnek úrrá a különféle architektúrák okozta kihívásokon. Várhatóan az idei évben már általánossá válik azon analitikai eszközök használata, melyek platformtól függetlenül is átfogó képet biztosítanak számunkra arról, hogyan is használják alkalmazásainkat a felhasználók.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s