Videógyártás az alapoktól – 3. rész

A videókommunikációval kapcsolatos egyik legnagyobb tévedés, hogy miután több napot öltünk a tartalmi stratégia felépítésébe, a mozgóképes tartalmak gyártásába, valamint a Youtube csatorna gondos megtervezésébe, nyugodtan hátra lehet dőlni, a nézettségi mutatók önmaguktól elkezdenek pörögni. Percenként nagyjából 72 órányi videó kerül ki a Youtube felületére, ezek közül kell kitűnni. A vonzó tartalom pedig csak félsiker, mindenképpen érdemes azt megfelelően optimalizálni is.

Az optimalizálás célja, hogy a meta adatok – cím, leírás, tagek – pontos megadásával felkerüljünk a Youtube keresőmotorjának radarjára, ezáltal pedig jelentősen megnöveljük a valószínűségét annak, hogy megjelenjünk a főoldalon, a más videók melletti és a lejátszás után megjelenő ajánlott videók dobozban, valamint a keresési találatok között.

Cím

A cím esetében a kulcs a figyelemfelkeltő és keresőbarát megfogalmazás közötti egyensúlyon van. Érdemes a keresőmotor szempontjából releváns kulcsszavakat a cím elejére venni, eközben pedig mégis figyelemfelkeltően fogalmazni. Ami elkerülendő: Vonzó, mégis irreleváns címek használata, ami megtéveszti a nézőt. Bár vélhetően egy ilyen cím rövid távon magas átkattintási arányhoz vezet, azonban ezzel párhuzamosan a visszafordulási arány is növekszik, ami pillanatok alatt tönkreteszi a videó keresőmotor által történő besorolását.

tie

Leírás

A leírás esetében a keresőbarát tartalom vonzó formában való tálalására érdemes figyelmet fordítani. Bár a leírás esetében jóval több hely áll rendelkezésre velős gondolataink megjelenítésére, mégis a leggyakoribb hiba, amit tartalomgyártóként elkövethetünk, hogy nem vesszük figyelembe, hogy a Youtube az első néhány sor után megtöri a szövegünket. A további tartalmat a néző kizárólag a “Több” gombra történő kattintással érheti el. A leírásban érdemes megjeleníteni tovább a márka fontos elérhetőségeit (az adott kampány landing oldala, közösségi média elérhetőségek, stb.).

Tagek

A videóhoz mindenképpen indokolt hozzárendelni a megfelelő kulcsszavakat. A fókuszt a relevanciára érdemes helyezni. Az első kérdés, amit fel kell tenni magunknak, hogy mikre keresnek a videónk potenciális megtekintői? A kulcsszavak választásakor érdemes odafigyelni arra is, hogy szinkronba legyenek a többi meta adat (cím, leírás) tartalmával is.

+1 Indexkép

Egy kép többet mond ezer meta adatnál. A videókhoz tartozó indexképek jelentős szerepet játszanak abban, hogy a felhasználó rákattint-e az adott videóra. Lehetőség nyílik a feltöltött videóból néhány véletlenszerűen felajánlott képkocka közül választani, de akár saját indexképet is feltölthetünk. Mindenképpen érdemes az utóbbit használni a következő általános irányelveket figyelembe véve:

  • Magas felbontású, jó minőségű kép
  • Arcközeli képek a szereplőkről
  • Kis és nagy képernyőn is jól mutató képek (különösen a feliratozás olvashatóságát érint)
  • Elkülöníthető előtér és háttér
  • Látványos, figyelemfelhívó
  • A videó tartalmához szorosan kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s