Ujjlenyomat? Legyen inkább hang!

Ahogyan egyre több és több szolgáltatás kerül át a különféle mobilplatformokra, annál kardinálisabb kérdéssé válik az illetéktelen használat kivédése. A különféle gesztusok, pin kódok, azonosító eljárások önmagukban könnyen elégtelennek bizonyulhatnak, de hogyan lehetne ezekre egy újabb biztonsági réteget pakolni anélkül, hogy az oly nagy becsben tartott egyszerű használat ne sérüljön?

hang

A KIVOX Mobil fejlesztőcég a hangfelismerés mellett tette le a voksát, és nem is kis sikerrel. Az AGNITiO névre keresztelt SDK segítségével lényegében bármelyik mikrofonnal rendelkező mobileszközre készült alkalmazás „megtanítható” felhasználója hangjának felismerésére. A szoftver 99,5 százalékban sikeresen azonosít, sőt az átfogó tesztelés eredményei szerint 0,1 százaléknál is kevesebb annak az előfordulási esélye, hogy idegen hangot gazdájának tulajdonít. Nem nehéz ennek hasznosságát belátni a különféle pénzügyi tranzakciókat megvalósító alkalmazások esetén, de akár a mobilon tárolt személyes adatok védelme is új szintre emelhető általa.

Mi a helyzet azonban akkor, ha a leleményes csalók rögzített, összevágott hanganyag segítségével akarnak hozzáférni adatainkhoz, vagy épp bankszámlánkhoz? Az AGNITiO erre is védelmet nyújt, ha nem is épp 100 százalékosat, de az ilyen irányú próbálkozások 97 százalékban történő kiszűrése még így is elég impozáns adat.

Tökéletes védelem persze nem létezik, de tegyük hozzá, hogy ez nem csak a mobileszközök, vagy épp webes alkalmazások sajátja, ugyanolyan könnyedén eshetünk áldozatul csalóknak a nem virtuális térben is. A kulcs minden esetben a lehető legtöbb kiskapu lezárása, hiszen a rosszindulatú támadó mindig a létező legkisebb ellenállás felé megy. Másfelől megközelítve a KIVOX fejlesztéséhez hasonló biometrikus azonosítási megoldások terjedése sikeresen hozzájárulhat az elektronikus fizetési módokkal szembeni bizalom növeléséhez, hozzátéve hogy az azokat elsőként alkalmazó szolgáltatók sem csekély versenyelőnyre tehetnek szert. Csak hogy egy példát mondjunk, ugyan melyik pénzintézet ne szeretné magáénak mondani a létező legbiztonságosabb applikációt?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s