Videógyártás az alapoktól – 2. rész

A videógyártás folyamatát bemutató sorozatunk következő lépéseként magáról a videó tartalmáról lesz szó. Bár ahány márka, annyi stratégia, ezért nincs egységes recept a sikerre, mégis létezik néhány olyan trükk, amit minden videó esetében érdemes elsütni a siker érdekében.

Videó tartalom

Vonzó tartalmak előre

A kutatások alapján, a jelen kor információval túlterhelt felhasználói már a videó első 15 másodpercében eldöntik, hogy végig fogják-e nézni, vagy sem. Az időkeret tehát adott, a teendő egyszerű: elkapni a figyelmét valamilyen számára releváns hangi, vizuális, vagy tartalmi elemmel. Amennyiben a videós tartalom Youtube hirdetés formájában is felhasználásra kerül, a 15 másodperces ablak azonnal 5 másodpercre redukálódik, hiszen egy felhasználónak mindössze ennyit kell megnéznie a videóból, utána maga döntheti el, hogy továbblép-e. Hogyan lehet megragadni a figyelmét? Néhány trükk a teljesség igénye nélkül:

 • Látványos bevezető animációk használata
 • Ismerős és/vagy fülbemászó zenei betét
 • Híresség használata a videó arcaként
 • A videó üzenetének, tartalmának azonnali átadása
 • Humoros elem használata
 • Sokkolás

Call To Action (CTA)

Sikerült a felhasználót a képernyő elé szegezni és végignézetni vele a videót? Ez még mindig csak félsiker. Ahhoz, hogy a videó nézettségből valós üzleti értéket lehessen realizálni, mindenképpen indokolt ún. CTA megoldások használata, melynek során a felhasználót felszólítjuk valamilyen interakcióra. Néhány példa:

 • Iratkozz fel a csatornára!
 • Ha tetszett a videó nyomj egy like-ot és oszd meg barátaiddal!
 • Látogass el a honlapunkra, tudj meg többet!
 • A terméket ide kattintva vásárolhatod meg!
 • Nézd meg korábbi videóinkat is!

Ezeket a leírás felület mellett a konkrét videóban is érdemes kiemelni, a videó utolsó 5-10 másodperce a CTA tartalmakra fordítható. A felhasználót felszólíthatják egyrészt a videó szereplői, másrészt pedig a videóra utólag elhelyezett kattintható Youtube kommentárok is. Ilyenre példa a How It Should Have Ended csatorna által megosztott, népszerű filmek befejezéseit kreatívan újragondoló tartalmai, ahol minden egyes videó végén felhívják a figyelmet a csatorna többi tartalmára, kattintható formában.

Rendszeres tartalom

A tartalomgyártás talán egyik legfontosabb szabálya, hogy egyszeri megoldások helyett rendszeres tartalomban kell gondolkodni. A felhasználó ha már egyszer kapcsolatba került a csatornával, onnantól kezdve a legnagyobb veszély a lemorzsolódás. A gyártási költségek minimalizálása érdekében indokolt lehet előre gondolkodni, egyszerre több tartalmat legyártani. Kitűnő példáért nem kell külföldre menni, minta lehet az Old Spice alfahím-képző vírusvideó sorozata.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s