Videógyártás az alapoktól – 1. rész

Korábban már volt szó arról, hogy miért érdemes az online videó marketingre kiemelt hangsúlyt helyezni, hoztunk példát jópofa mozgóképes tartalmakra, illetve hatékony Youtube reklámra. Jelen sorozatunkban bemutatjuk a folyamatot, hogy miként lehet a nulláról egy Youtube közösséget építeni, az 1. részben magáról a csatorna létrehozásáról lesz szó.

you_tube

 

A Youtube csatornának célja, hogy a felhasználó egy adott videótartalom megtekintése után továbbra is kapcsolatban maradjon a márkával, feliratkozzon a csatorna tartalmára, további videókat nézzen meg. Hogyan lehet ezt elérni? Bár a lehetőségek folyamatosan bővülnek és átalakulnak, az alapok változatlanok.

Csatorna ikon

A csatorna ikon tulajdonképpen nem más, mint a profilkép. Minden videó mellett megjelenik, ezért a felhasználó már az első videó megtekintésekor találkozik vele. Leggyakrabban maga a márka logója szokott idekerülni. A rendszer automatikusan 96×96 px méretűre tömöríti, de egy 800×800 px fájl felöltését javasolja a Google. Mi általában a png formátumot szoktuk választani, tapasztalataink alapján az néz ki a legjobban feltöltés után.

channellogo

Csatorna cover 

A csatorna cover, vagy a Google megfogalmazásában a “channel art” az a kép, amit a felhasználó a csatorna profiloldalán, a fejlécben lát. A kreatív a teljes csatorna kinézetét meghatározza, ezért érdemes kiemelt figyelemmel kezelni. A technikai specifikációkat a Google súgóoldala elég profin összefoglalja, mi inkább az egyik leggyakoribb hibára hívnánk fel a a figyelmet. A rendszer egyetlen kép feltöltését engedélyezi, ami megjelenik TV-n, asztali számítógépeken és mobilon is. Sok csatorna és márka az asztali számítógépes verzióra optimalizálja a megjelenést, ami azt eredményezi, hogy a mobil verzióban a cover lényeges elemei kerülnek levágásra, vagy kitakarásra. Ehelyett érdemes inkább mobilra optimalizálni, mert egyrészt a videómegtekintések több, mint harmada már mobilról történik, másrészt ez a verzió a nagyobb képernyőkön is kulturáltan fog megjelenni.

SNP_3028430_en_v0

 

Hivatkozások elhelyezése

A cover jobb alsó sarkában lehetőség nyílik az egyéb online hivatkozások elhelyezésre is. A Google+ oldal a csatornával együtt automatikusan létrejön, ezenfelül érdemes feltüntetni Facebook oldal és a weboldal elérhetőségét. Az utóbbi esetben arra kell figyelni, hogy a csatorna beállításokban meg kell erősíteni egy követőkóddal, hogy az adott weboldalnak és a Youtube csatornának valóban ugyanaz a tulajdonosa.

nerdist

Csatorna előzetes

A feltöltött videók közül lehetőség nyílik kiválasztani egyet, amely kimelt helyen jelenik meg, valamint akár automatikusan el is indul, amikor a felhasználó megnyitja az adott csatorna profil oldalát. Érdemes olyan videót választani, vagy külön feltölteni, ami összefoglalja röviden, hogy a felhasználó milyen tartalmakkal találkozhat, amennyiben a feliratkozás mellett dönt. Szintén gyakori megoldás, hogy a csatorna legnépszerűbb tartalmai kerülnek kiemelésre azzal a céllal, hogy meggyőzze a nézőt, hogy érdemes feliratkozni. Csatorna előzetesre példa lehet a következő, a Counter Strike: Global Offensive című játékkal kapcsolatos anyagokat megosztó tartalomgyártó videója.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s