Okosóra? De régimódi vagy!

Alig jelentek meg a piacon a különféle intelligens kiegészítők (Smartwear), a fejlesztők máris a következő lépésen dolgoznak, a nem is olyan távoli jövő az intelligens tetoválásoké lesz – legalábbis a mérnökök szerint.

techtat-704x400

Az erősen cyberpunk beütésű gondolat nem is áll olyan távol a megvalósulástól, mint azt gondolnánk, a kezdeti elképzelések szerint egyszerű nyomtatott áramkörök bőrre/bőrbe való juttatásáról lenne szó. Adja magát azonban a kérdés, hogy mire is lenne jó magunkat „chipelni”? Egyelőre nem kell terminátori mélységekben gondolkodni, és valószínűtlen az is, hogy egyhamar emberfeletti képességekre tennénk szert a beültetett technológiától, egyszerű funkciók megvalósításához azonban már ma is rendelkezésre áll a szükséges tudás.

Az egyik ilyen funkció például az izzadtságot alakítaná ki a különféle eszközök, például okosórák, telefonok által hasznosítható energiává a benne található laktóz segítségével. Persze nem ez volt az eredeti cél, ahogy az az innováció világában már megszokott. Az energiatermelés lehetőségeire az eredetileg a tejcukorszint mérésére szolgáló eszközben fejlesztése közben derült fény, a Kaliforniai Egyetemen pedig jelenleg is gőzerővel zajlik a megvalósítás.

De nem ez az egyetlen ismert irányzat, a Motorola kísérleti stádiumban lévő megoldása például az NFC technológiát ötvözné a bőrre nyomtatott chippel, mely egyelőre a feloldási kódot váltaná ki a Moto X típusú telefonoknál, de ez nyilván csak a jéghegy csúcsa, a lehetőségek végtelenek.

Az apró mágnesek beültetése is lehetséges elvileg, melyeket akár a különféle hullámok befogadására, vagy akár hang továbbítására is alkalmassá lehetne tenni. Fülre nyomtatott vezetéknélküli „fülhallgató”? Akár maholnap valósággá válhat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s