Hát én immár mit válasszak? – 2. rész: iOS

ifamilyphoto

Legutóbb az Android platform erősségeit és gyengéit jártuk végig fejlesztői szempontból, a kis zöld szörnyeteg után jöjjön most az alma, lássuk mire képes az iOS.

Hűségben az erő

Ha meg kellene fogalmazni az Apple platformjának legnagyobb előnyét, azt mindenképp a cég már-már fanatikus rajongótáborának környékén kell keresnünk. Habár az Apple-hívők és az Android fanboyok látszatra egyenlő erőkkel csapnak össze szinte valamennyi online és offline fórumon, utóbbiakat éppen a készülék exkluzivitás hiánya miatt nehéz felsorakoztatni bármi mögé, leszámítva az Iphone-osok ostorozását. Az Apple készülékekkel azonban egészen más a helyzet, hiszen ezeken dedikáltan csak az iOS valamelyik verziója futhat, így értelemszerűen eleve megszűnnek a nyílt forráskódból származó problémák: a fejlesztőcsapat pontosan tudja, milyen specifikációkkal rendelkezik a célkészülék, mit bír el, mekkora a kijelző, milyen natív kezelőfelületet használ, stb. Nem mellékes az sem, hogy a zárt forráskód miatt az iOS készülékek lényegesen biztonságosabbak, kevésbé kitettek a vírusoknak, különféle káros programoknak.

Marketingszempontból azonban vitán felül az egyik legjobban körülírható, sőt az egyik legkívánatosabb célcsoport az iOS készülékeket használóké: igényesek, hajlandóak áldozni az általuk minőséginek tartott dolgokra -tartsuk észben, hogy még egy alap iPhone sem két fillér-, nem véletlen, hogy az iOS alkalmazások bevétele az esetek messze legnagyobb részében szignifikánsan nagyobbak. Ráadásul egy iPhone felhasználó bizonyos értelemben jobban mozgósítható, azaz igyekszik mindig a legfrissebb iOS verziókat és készülékeket beszerezni, azaz egy újabb verzióra kihozott alkalmazásfrissítésnek gyakorlatilag már a megjelenés pillanatában komoly fogyasztói bázisa lesz és csökken az esély a régebbi verziókat használók elidegenedésére.

apple-ios-kool-aid

Nem mind arany

Azonban természetesen a zárt rendszernek is megvannak a maga hátrányai, elsősorban a lényegesen kisebb fejlesztői mozgástér. Elméletileg ez nem feltétlenül probléma, hiszen jól körülhatárolható céleszközökre készülnek az alkalmazások, de azért közel sem életszerűtlen az a helyzet, mikor a megengedettnél nagyobb hozzáférés is indokolt lenne. Ugyancsak problémás az elkészült fejlesztés publikálása, ahhoz ugyanis, hogy az alkalmazás az App Store-ban elérhető legyen, már súlyos forintokat kell kicsengetni, de ezzel még messze nem vagyunk a célegyenesben. A feltöltés után kezdetét veszi a rigorózus ellenőrzési folyamat, amiben lényegében ízekre szedik az alkalmazásunkat, és ha úgy találják, nem felel meg az irányelveknek, minden további nélkül visszadobják. A tapasztalatok szerint ráadásul a visszautasítások nem is mindig következetesek, gyakran önkényesnek, indokolatlanul kukacoskodónak tűnnek azt a látszatot keltve, hogy bizony sok múlik az ellenőrző személyén, lényegében lehetetlen biztosra menni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s