Heti videó: Blendtec – Will it blend?

Heti videó sorozatunk második részében az egyik leghíresebb vírusvideó sorozatot mutatjuk be, a Blendtec turmixgépek népszerűsítésére létrehozott, Will it blend? szériát.

Mi volt a célja? A videó célja egyszerű: az eladási mutatók növelése költséghatékony formában. A Blendtec erre az internetet választotta, mint eszközt és vírusvideót, mint formátumot. A megosztásoknak és a felhasználói interakcióknak köszönhetően így széles réteghez juthat el a videó anélkül, hogy komolyabb hirdetési keretet kellene rá allokálni. Mitől lett népszerű? Adott egy turmixgép, amivel a főszereplő a sorozatban gyakorlatilag mindent ledarál, ami elképzelhető: iPad, egyéb tech kütyük, játékfigurák, közszereplők fényképei, gyémánt, stb. Első nekifutásra nem hangzik annyira összetettnek, majd másodikra és harmadikra sem. Mitől lett mégis sikeres?

  • Egyszerű, elsőre érthető és szerethető alapötlet
  • Hiteles szereplő
  • Humor
  • Kifogyhatatlan: a “darálandó” tárgyak száma végtelen
  • A darált tárgyak mindig aktualitásokra épülnek (pl. megjelent az új iPhone), így olyan felhasználóhoz is könnyen eljuthat, aki az adott tárggyal, márkával kapcsolatosan végez keresést.

Mit ért el? A sorozat bezsebelt szinte minden létező szakmai díjat, az epizódok átlagosan bőven egymillió fölötti nézettséggel büszkélkedhetnek, a legnépszerűbb rész megtekintési mutatója pedig már bőven a nyolc számjegyű kategóriába esik. A számmisztikánál talán mégfontosabb, hogy a sorozatnak nem csupán egy passzív nézői bázist sikerült kialakítania, hanem egy aktív közösséget. Idővel egyre több ötlet és kérés érkezett azzal kapcsolatosan, hogy mi kerüljön be a népszerű darálóba, illetve megjelentek a felhasználók által generált tartalmak különböző paródiák formájában.

A költséghatékony elérési forma megvalósult: a videó az egyszerű alapötlet miatt alacsony költségen előállítható, a terjesztési költség pedig – az aktív felhasználói bázisnak köszönhetően – egyre alacsonyabbá vált. Végül, de nem utolsó sorban a kereskedelmi mutatók javulása, azaz az értékesítések számának növekedése sem elhanyagolható tényező.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s