TV reklám vs. Online videó – A hatalomátvétel megkezdődött

Nemrég a reklámfilmek még kizárólag a nagyobb cégek játszóterei voltak, hiszen a TV által biztosított tömeges elérés kihasználásához és a kampány finanszírozásához szinte feneketlen zsebekre volt szükség. A forgatási költségek az egekben, ráadásul a médiavásárlásnál is fel kellett törni a malacperselyt. Az utóbbi években azonban változott a helyzet: a kisebb szereplők, a minél jobb GRP mutatókat hajszoló társaikkal szemben, a költséghatékonyabb elérési platformok felé fordultak.

Az online videó megosztó közösségi oldalak fokozatos térnyerésével, illetve a videó hirdetési lehetőségek fejlődésével a videó kommunikáció az egyik legjobb eszközzé vált, amelyet a kisebb vállalatok is képesek alkalmazni akár a kampány kiegészítő eszközeként, akár elsődleges platformként. Miért érdemes használni? Összeszedtük:

Forgatási költségek csökkenése

Egy online videó forgatási költségei jelentősen elmaradnak egy hasonló kaliberű TV reklám költségeitől. A színészek a TV szót meghallva automatikusan minimum ötszörös szorzóval árazzák be a szereplésüket. Bizonyos esetekben egyszerűbb és olcsóbb technikai eszközök felhasználásával is lehet forgatni, a jogdíjak pedig jóval alacsonyabbak kizárólag online felhasználás esetén. Általánosságban elmondható, hogy több a lehetőség a spórolásra, adott esetben akár egy egyszerű alapötlet is elviszi a hátán a videót.

Médiafogyasztási szokások átalakulnak

A Youtube népszerűsége és felhasználóbázisa töretlenül növekszik, míg a legtöbb országban a TV nézők aránya stagnál vagy csökken. Arról nem is beszélve, hogy egyre gyakoribb a párhuzamos médiafogyasztás, ahol a TV egyszerű háttérzajként, vagy másodlagos képernyőként működik.

youtube

Olcsóbb a médiavásárlás

A Youtube Google által történő felvásárlása óta egyre kifinomultabbak a hirdetési lehetőségek. A leggyakoribb (és egyben leghatékonyabb) videó hirdetési formátum az ún. megállító hirdetés, ahol a nézőnek 5 másodpercet meg kell tekinteni, majd dönthet, hogy tovább nézi, vagy átlépteti a hirdetést. A hirdető azonban kizárólag a megtekintett videók után fizet (CPV = Cost Per View), a fajlagos költség pedig lemehet akár 10 Ft/videó megtekintés alá is. Így elkerülhető az a – TV esetében gyakori – jelenség, hogy olyan megtekintések után fizetünk, ami valójában nem történt meg.

Kreatívabbá tehető

Többé nem az adott hosszúsághoz igazodik a tartalom, hanem az ötlet alapján választható meg a hossz. Az online videó hirdetések esetében nem kerül többe a hosszabb reklám, nem kell tartani a tipikus 30 másodperces keretet, ezáltal nagyobb tér nyílik a kreativitásnak. További érdekesség, hogy az online videók interaktívvá tehetőek, a néző a kurzorával vagy érintőképernyő esetén az ujjával bele is avatkozhat a videó eseményeibe, akár maga is eldöntheti a sztori végét. Passzív nézőből így könnyedén aktív szereplővé válik, ami növeli a márka iránti elköteleződés mértékét.

Pontosabban célozható

A TV esetében maximum a csatorna és napszak megválasztásakor szólhatunk bele a targetálási folyamatba, ezáltal a hőn áhított célközönség gyakran kizárólag vágyálom marad, a GRP növekszik, de tényleges releváns fogyasztót nem feltétlenül ért el a reklám. Az online hirdetések esetében pontosan meghatározható a célközönség, nem kell irreleváns megtekintésekért fizetni.

Vírushatás kihasználható

Amennyiben sikerül a felhasználók számára releváns, hozzáadott értékű tartalmat biztosítani, a megosztásoknak köszönhetően, hosszú távon a hirdetési költségek a nullához konvergálnak. Egy idő után már kizárólag azért nézik a videót, mert az korábban rengeteg felhasználóhoz jutott el, ezen a ponton pedig akár le is állíthatóak a hirdetési kampányok.

Következő cikkükben arról lesz szó, hogy milyen típusú videós tartalmakat érdemes használni. Kövessetek minket továbbra is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s