Apptól Z-ig – Applikáció fejlesztés az ötlettől a megvalósításig – 3. rész

Emlékeztetőül: gyakorlatilag az applikáció minden egyes részletét kidolgoztuk, felmértük az igényeket, sőt már egy remélhetőleg orrvérzésig tesztelt wireframe prototípusunk is van. Itt az ideje a fejlesztés megkezdésének.

wd

Alapozás

Ezen a ponton már elég konkrét elképzelésekkel kell rendelkeznünk arról, hogy pontosan mire van szükség az applikáció működéséhez, fejlesztéséhez. Ez alatt nem csupán a backendet, és a fizikai erőforrásokat kell érteni, hanem ideje azt is végiggondolni, mely feladatokat vagyunk képesek magunk elvégezni, és mik azok, amiket hozzáértés vagy időhiány miatt másra kell bíznunk. Lényegében mindegy, milyen felállást választunk, saját erőforrásokból, ügynökséggel, szabadúszó szakemberekkel dolgozunk, a lényeg hogy törekedjünk az egyes területek közti szoros együttműködésre, folyamatos kommunikációra. S hogy mik ezek a területek? Alapesetben bármilyen applikációról is legyen szó, az alábbiakat érdemes elkülöníteni:

  •           Design
  •           Fejlesztés
  •           Marketing

Ha még nem rendelkezünk ilyenekkel, ugyancsak ideje fejlesztői accountot regisztrálni azon platformok piacterén, melyekre az appot fejleszteni akarjuk. Némelyik esetében ez pár perc, máshol akár több napig is eltarthat, mindenesetre ezt semmiképp sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

Nézetek

Amíg a fejlesztők a backend kialakításán dolgoznak, a designer nekiláthat az egyes nézetek, azaz az alkalmazás különböző állapotainak, elemeinek megtervezéséhez a már meglévő wireframe prototípus, illetve az arra érkezett visszajelzések alapján. Ez jellemzően az a szakasz, amikor egészen komoly, akár drasztikus változások is érhetik az alkalmazást, hiszen ami jó észrevételnek hangzott a teszt során, az könnyen totális kudarcba fulladhat a megvalósítás során. Mindez persze azt is jelenti, hogy akár történt változás a prototípushoz képest, akár nem, ideje újra igába fogni tesztelőinket, és visszajelzéseik alapján finomra hangolni a designt, navigációt, lényegében a teljes felhasználói felületet.

A kör bezárul

Gyakorlatilag innentől kezdve az eddigi folyamatok ismétlődnek egészen addig, amíg a végeredmény a várakozásainknak megfelelő nem lesz. Akár limitált funkcionalitású próbaapplikációkat is a nagyközönség elé tárhatunk, növelve a visszajelzések számát, ezzel azonban óvatosan bánjunk. Egyfelől a hétköznapi felhasználótól nem biztos, hogy többet várhatunk egy „nem tetszik” típusú és terjedelmű válasznál, másrészt egy félkész app szülte negatív benyomásokat később nagyon nehéz átformálni. Az értékes visszajelzések esélyét azért növelhetjük, például egy PreApps-hoz hasonló szolgáltatással, ami tulajdonképpen egy olyan app marketplace, ahol tipikusan early adopterek vesézik ki a hamarosan érkező alkalmazásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s