2015 a tabletek éve lehet!

A Gartner legfrissebb előrejelzése szerint 2015-ben a táblagépek száma meghaladhatja a világszerte értékesített PC-k számát.

tablet

A cég legutóbbi jelentése szerint a hagyományos személyi számítógépek – amely magában foglalja az asztali számítógépeket és a notebook-okat is – és az ultramobil eszközök száma együttesen meghaladhatja a 317 millió darabot, amely valamivel magasabb a 2014-re prognosztizált 308 milliónál. A tabletek száma ezzel szemben az idei 256 millióról, 2015-re 321 millióra emelkedhet.

Mindezek ellenére az idei még egy relatíve jó évnek számít majd a PC-piacon, ahol a 2012-2013 közötti 9,5 százalékos csökkenéssel szemben, 2014-ben mindössze 2,9 százalékos zsugorodást jósol a Gartner. Ez részben annak köszönhető, hogy idén várhatóan mintegy 60 millió céges PC kerül lecserélésre a fejlett országokban.

Az okostelefonok értékesítése idén elérheti az 1,86 milliárd darabot, amely enyhe emelkedést jelentene a 2013-as 1,8 milliárdhoz képest. 2015-ben ez 5 százalékkal tovább nőhet, bár a cég arra is figyelmeztet, hogy az értékesítésben egyre nagyobb szerep jut majd az árnak a kiváló funkcionalitás helyett.

A Strategy Analytics kifejezetten a táblagépeket vizsgáló, idei első negyedévre vonatkozó adatai szerint az Android készülékek átvették a vezető szerepet értékesítésben az iOS-ek előtt. Előbbi részesedése a globális értékesítésen belül 65,8%, utóbbié 28,4%, míg a Windows-os készülékeké 5,8%.

Az elmúlt években az Android-alapú tabletek piaci részesedése folyamatosan emelkedett. A Gartner jelentésében ugyan nem tesz említést a gyártókról, azonban mi arra számítunk, hogy a tendencia folytatódni fog, és az Android-alapú készülékek értékesítése az árérzékenyebb feltörekvő piacokon is növekedni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s