Mobil weboldal vs. mobilapp: melyik a megfelelőbb – 3. rész

Előző bejegyzésünkben a mobil siteok kétségtelenül sok előnyére igyekeztünk felhívni a figyelmet, most azokat a konkrét felhasználási eseteket vesszük sorra, amelyek esetében a mobil alkalmazások fejlesztése a jobb döntés.

showdown

Általánosságban elmondható, hogy ha az alábbiak bármelyikére van szükségünk, akkor az app fejlesztésnek van értelme.

  1. Interaktivitás/játék

Interaktív játékok esetében szinte minden esetben az app számít jobb választásnak.

  1. Rendszeres használat/testreszabás

Ha a célcsoport várhatóan rendszeresen, személyre szabott módon kívánja használni a tartalmunkat, szintén érdemes mobil appban gondolkodni.

  1. Bonyolult számítások/jelentések

Amennyiben adatok kezelésére, bonyolult számítások elvégzésére, táblázatok, grafikonok, jelentések készítésére van szükségünk, akkor szintén natív alkalmazást érdemes fejleszteni (lásd a banki, vagy befektetési alkalmazásokat)

  1. Natív funkcionalitás/feldolgozás

A mobil böngészők egyre jobb hozzáférést biztosítanak bizonyos mobil-specifikus funkciókhoz, mint amilyen a click-to-call, az SMS vagy a GPS. Amikor viszont a használó telefonján található kameráját szeretnénk használni, akkor egy app erre sokkal hatékonyabban képes.

  1. Offline használat

Amennyiben offline is szeretnénk hozzáférést biztosítani tartalmakhoz, vagy funkciókhoz, akkor szintén appot érdemes választanunk.

Mint minden projekt esetében, mobil app fejlesztésnél is értelemszerűen optimális megtérülést szeretnénk elérni a befektetésünkön. Amit tehát érdemes mindenképp elkerülni, hogy egy szükségtelen és drága alkalmazást fejlesszünk egy olyan feladatra, amire egy mobil weboldal is képes.

Az app vs. mobil weboldal kérdése tehát nagyon is valós szempont egy cég mobil jelenlétének megtervezésekor. Amennyiben a célunk elsősorban marketing vezérelt, tartalom létrehozásán és minél szélesebb körben történő terjesztésén alapul, valamint keresőkön is szeretnénk megjelenni, akkor a mobil weboldal a logikus választás. Másrészt, ha a célunk az, hogy interaktív módon kerüljünk kapcsolatba az ügyfelekkel, és olyan alkalmazást szeretnénk, ami inkább hasonlít egy számítógépes programhoz, mint egy weboldalhoz, akkor natív appot érdemes fejlesztenünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s