Mobil weboldal vs. mobilapp: melyik a megfelelőbb – 2. rész

app_website

Előző bejegyzésünkben a mobil weboldalak és a mobil alkalmazások közötti legfőbb különbségeket mutattuk be, a mostaniban pedig előnyeiket, illetve hátrányaikat vesszük sorra. Hogy melyikre van szüksége egy adott vállalkozásnak, azt elsősorban a célok döntik el. Egy interaktív játék esetében valószínűleg a mobilapp a jobb megoldás, ha mobil-barát tartalmat szeretnénk a lehető legszélesebb közönséghez eljuttatni, úgy valószínűleg egy mobil weboldal a helyes választás.

Bizonyos esetekben mind a kettőre szükség lehet, azt azonban bátran kijelenthetjük, hogy meglehetősen ritkán van értelme addig mobilalkalmazást fejleszteni, amíg nem rendelkezünk megfelelő mobil weboldallal.

Általánosságban elmondható, hogy a mobil webes jelenlét első lépése a mobil weboldal, míg mobilalkalmazást általában egy konkrét cél érdekében érdemes fejleszteni, amit böngészőn keresztül nem lehet hatékonyan megvalósítani.

A mobil site előnyei

Amennyiben a marketing, vagy a nyilvános kommunikáció az elsődleges cél, úgy a mobil weboldal szinte biztosan megfelelő eszköz, mivel az appokkal szemben jóval szélesebb közönség számára hozzáférhető, bármilyen eszközön azonos élményt nyújt, nem utolsó sorban pedig költséghatékonyabb.

  1. Azonnal elérhető

A mobil weboldalak egy böngészőben, eszközök egész során (iPhone, Android, BlackBerry, stb.) elérhetőek a felhasználók számára. Ezzel szemben az appokat először le kell tölteni, telepíteni, mielőtt tartalmuk megtekinthető, ami igen jelentős akadályt jelent.

  1. Több eszközzel kompatibilis

Egyetlen mobil weboldallal különböző típusú mobil eszközökön keresztül is elérhetőek a felhasználók. Ezzel szemben mobilappok esetében minden egyes készülék típusra külön verziót kell fejleszteni. Ráadásul a mobil weboldalak URL-je könnyen integrálható más mobil technológiákba (SMS, QR-kódok, Near Field Communication (NFC)).

  1. Tetszőlegesen frissíthető, bővíthető– mindig naprakész

A mobil weboldalak sokkal dinamikusabbak, rugalmasabbak, ha a tartalmak frissítéséről van szó. A design, vagy tartalom megváltoztatása egy mobil weboldal esetében egyszerűen közzétehető, a változtatások azonnal láthatók. Ezzel szemben egy alkalmazás verzióváltása után értesíteni kell a felhasználókat, hogy azok frissíthessék a készülékükön meglévő alkalmazásukat.

  1. Könnyű megtalálni

A mobil weboldalakat sokkal könnyebb megtalálni, hiszen azok megjelennek a keresési eredmények között, a hagyományos oldalra látogatókat pedig automatikusan a mobil oldalra lehet irányítani. Ezzel szemben az alkalmazások jórészt csak a gyártó app-boltjában láthatóak.

  1. Egyszerű megosztani a felhasználók között

A mobil weboldalak URL-je e-mailben, szöveges üzenetben, Facebookon, Twitteren, stb. könnyedén megosztható, ezzel szemben az appok esetében nem ilyen könnyű a megosztás. Mivel számos platformon elérhetőek, és könnyen megoszthatóak a felhasználók között, ezért jóval nagyobb az elérésük is, mint a natív alkalmazásoknak.

  1. Nem lehet letörölni

Egyes kutatások szerint az appok átlagos használati időtartama igen rövid, kevesebb, mint 30 nap. Hacsak nem valami igazán egyedi és/vagy hasznos appról van szó (ideális esetben mindkettő igaz), kérdéses, hogy mennyi ideig marad a felhasználó készülékén. A mobil weboldalak ezzel szemben mindig rendelkezésre állnak, ahova a felhasználók visszalátogathatnak.

  1. Fejlesztése egyszerűbb és olcsóbb

Végül, de nem utolsó sorban, a mobil weboldalak fejlesztése jóval idő- és költség-hatékonyabb, mint a natív appoké, különösen, ha különböző platformokon is meg kell tudni jelenni.

Az appok, illetve weboldalak befektetői megfontolásai azonban nem érnek véget a piacra dobásnál, hiszen a megfelelő fejlesztés és támogatás az appok esetében (bővítések, tesztelések, kompatibilitási problémák, folyamatos fejlesztések) sokkal drágább és bonyolultabb, mint a weboldalak supportja.

Az eddigiek alapján úgy tűnhet, minden szempontból jobban megéri mobil weboldalt, mint natív alkalmazást fejleszteni, amit természetesen egy tucat ellenérvvel tudnánk cáfolni, kezdve azzal, hogy felmérések szerint a mobil használók sokkal több időt töltenek mobilappok, mint mobil böngészők használatával. A következő bejegyzésünkben részletesebben is bemutatjuk, mikor érdemes mobilappban gondolkodni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s