Mobil weboldal vs. mobilapp: melyik a megfelelőbb? – 1. rész

Az egyik legelső és legfontosabb kérdés egy vállalkozás mobil-jelenlétének megtervezésekor, hogy felhasználók által letölthető mobilalkalmazást (app), vagy mobil weboldalt, esetleg mindkettőt szeretnénk. A kettő első pillantásra nagyon hasonlónak tűnhet, több tényezőt is érdemes mérlegelni választás előtt.

Az okostelefonok mindennapi életünk nélkülözhetetlen részévé váltak. A Google legutóbbi felmérése szerint a magyarok 34%-a használja, felük naponta lép fel az internetre az okostelefonján keresztül, 62%-uk pedig soha nem megy el otthonról nélküle. A mobilos keresések, a videók, az alkalmazások és a közösségi hálózatok használata egyre elterjedtebb. Az olyan vállalkozások tehát, amelyeknél a mobiltelefonok stratégiailag központi szerepet töltenek be, kihasználhatják az új, folyamatos kapcsolatban lévő fogyasztók megszerzésének lehetőségét. Amelyik vállalkozás pedig még nincs jelen mobilon, óriási üzleti lehetőséget szalaszt el.

Mielőtt értékelni tudnánk a mobil siteok, illetve mobil appok előnyeit, nagyon fontos, hogy megértsük a különbséget közöttük. Közös bennük, hogy mindkettő kézi eszközökön, például okostelefonokon, tableteken érhető el.

A mobil weboldal annyiban hasonlít más honlapokra, hogy olyan böngésző alapú HTML-oldalakból áll, melyeket interneten keresztül lehet elérni. Ami mégis egyértelműen megkülönbözteti egy hagyományos weboldaltól, hogy kisebb, kézi eszközök kijelzőjére, illetve érintőképernyős kezelőfelülethez tervezték.

fb_app

Mint minden weboldal, a mobil siteok is képesek szöveges tartalmak, adatok, képek, videók megjelenítésére, ugyanakkor olyan mobil-specifikus funkciókra is alkalmasak, mint például a click-to-call, vagyis a honlapon megjelenő telefonszámok egyszerű tárcsázása, vagy a helyfüggő térkép-megjelenítés.

Az appok ezzel szemben olyan alkalmazások, amelyek a mobil eszközökre letölthetők, telepíthetők, vagyis nem böngészőben használhatók. A felhasználók eszköz-specifikus portálokon: Apple App Storeban, Android Marketen vagy Blackberri App Worldben tudják letölteni a saját készülékük operációs rendszerének megfelelő mobilalkalmazást. Az alkalmazás vagy az internetről húzza be a tartalmat – hasonlóan a honlapokhoz – vagy letölti azokat, hogy internetkapcsolat nélkül is elérhetőek legyenek.

Posztsorozatunk következő részében a mobil weboldalak és az appok előnyeiről és hátrányairól lesz szó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s