Apptól Z-ig – Applikáció fejlesztés az ötlettől a megvalósításig – 1. rész

 

Develop-iOS-Apps-with-Google’s-Free-Cloud-Based-Backend-ToolA jó app alapja a jó ötlet, a sikerhez ez azonban édeskevés. Elég egy nehézkes kezelőfelület, pár nem kellően átgondolt folyamat, nem elég jól kidolgozott részlet és az applikáció a felhasználó bizalmával együtt a kukában landol, jó eséllyel örökre. Az ihletszerzésre nincs tuti recept, arra azonban van pár tippünk, hogyan lássunk neki az appfejlesztésnek, ha már a homlokodon landolt a múzsa csókja.

Sorozatunk első részében a tervezés nem is olyan egyszerű folyamatát járjuk körül.

Ember tervez

Az ötlet jó, a jó ötlet még jobb, de mindenekelőtt pontosan tisztázd, miben rejlik az ereje. A tervezés legalapvetőbb fázisa az app céljának, küldetésének meghatározása. A barokkos körmondatokat hagyd későbbre, gondold inkább alaposan végig és adj egyszerű, világos válaszokat a következő kérdésekre:

  • Milyen konkrét problémára ad megoldást az app?
  • Miben rejlik az alapvető vonzereje?
  • Milyen élethelyzetet tesz kényelmesebbé/jobbá?
  • Mitől jobb ez a megoldás, mint az eddigi alternatívák?
  • Milyen mértékű emberi beavatkozásra, közreműködésre lesz szükség a működéshez?

A válaszaidra nem kell tízparancsolatként tekinteni, hiszen az ötlet gyakran a tervezés későbbi fázisaiban bontakozik csak ki igazán, az alapvetéstől azonban sose térj el, hiszen ebben rejlik az applikáció létjogosultsága. Másképp fogalmazva csak a „hogyan” változzon, ne a „mit”.

Rajzolj!

Gondold végig a lehetséges folyamatokat és vázold Sketching-of-app-stagesfel az elképzelt működést, a lehetséges elágazásokat, variációkat az egyes nézetek között. Az így kapott kezdetleges alkalmazástérkép jelenti majd a bázisát a későbbi felhasználói felületnek, semmi sem hozza elő a logikai buktatókat, a megoldandó nehézségeket jobban, mint amikor vizuálisan is magad előtt látod a teljes alkalmazás struktúrát. Ráadásul így a fejlesztőknek, egyéb szakembereknek is egyszerűbb elmagyarázni, pontosan mit is szeretnél megvalósítani.

A külcsínnel ne törődj, elég ha a lényeg egyértelműen látszik!

Kutass!

Biztos vagy benne, hogy senki nem gondolt még arra, amire te? Valóban létező igényt elégít ki a tervezett app? Bármennyire is forradalminak érzed az ötleted, mind iOS, mind Android platformon 1 milliónál több alkalmazással kell versenyezned, vagyis igen csekély az esély arra, hogy tényleg egyedit sikerült kigondolnod. Ez azonban ne szegje kedved, nézd meg a hasonló appokat, meríts ötleteket, derítsd ki a gyengéiket, hibáikat és tanulj belőlük. Akkor sem kell megijedni, ha a vártnál lényegesen nagyobb konkurenciával kell megbirkóznod, koncentrálj a saját projektedre, valósítsd meg, amit elterveztél, és tartsd nyitva a szemed:

  • Meríts inspirációt a designt és a működést illetően!
  • Nézd meg mi működik és mi nem, mit tudnál jobban, másként, egyszerűbben csinálni!
  • Tájékozódj a lehetséges technikai korlátokról és lehetőségekről!
  • Kezdj el gondolkodni a lehetséges üzleti modelleken, ha a pénzt is szeretnél látni az appodból!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s